muziektheater amsterdam

muziektheater amsterdam

donderdag 11 februari 2010

Allerlaatste mededeling over de cursus 23 dingen

Cursus was zeer interessant,

maar vergde wel bloed, zweet en tranen.

Positief was mijn eigen instelling. Ik kan met eer en geweten melden, dat ik er mijn hele ziel en zaligheid in gelegd heb. Als een leeuw heb ik met de materie geworsteld. Ik voelde mij wel af en toe gelijk David die vecht met Goliat, maar ik heb de 23 dingen klein gekregen.

Een aantal zaken, die ik niet kwijt kan in de bladzijden met positieve c.q. negatieve conclusies wil ik hier bespreken:


Mijns inziens zou er veel meer aandacht besteed moeten worden bij het van start gaan van de cursus over :


Hoe bescherm je je eigen privacy, hoe voorkom je dat je ongewild op Google te bewonderen bent.


Daarnaast zou ik het toch wel heel erg van belang vinden, dat we manieren vinden om al deze toepassingen ook in ons werk op een zo adequate manier leren uitvoeren.


Bijvoorbeeld zou coach S. niet een interactieve website kunnen creëereen op de Cultura-Ede site van ons bedrijf (en dat de cursisten haar daar items voor aanleveren, of samen met haar een redactie vormen.)(Denk aan mijn eerder genoemde knappe koppen team)


Hoe gaan we met het geleerde professioneel om?


Zijn alle toepassingen zonder gevaar voor virussen of andere ondermijningen van ons computersysteem uit te voeren. Wat is het oordeel hierover van de afdeling ICT?


Nu moet ik er een punt achter zetten. Raar hoor, maar ik ga nu mijn persoonlijke vrijheid tegemoet. Dank aan mijn coaches en al de collega's, die mij met raad en daad terzijde hebben

gestaan.


dinsdag 9 februari 2010

Dingen die ik niet geschikt vind voor bibliotheekgebruik

Hoewel ik al blog lezend al van tal van mensen heb vernomen, dat zij alles zo handig en geweldig vonden, vraag ik mij toch af of ze niet te veel naar de particuliere situatie kijken.

Hierbij mijn bevindingen als professionele gebruiker:Niet geschikte dingen voor bibliotheekgebruik: Zonder een handleiding hoe er professioneel aan de balie mee om te gaan vind ik:

  • Twitteren : het volgen van mensen lijkt mij een vervelende bezigheid en al helemaal als dat aan de balie moet gebeuren, dat moet maar privé.

  • Flickrn en Fotobewerking is wel heel mooi om te zien, maar toch minder van belang voor het inlichtingenwerk.Wellicht meer voor degenen die de tentoonstellingen verzorgen.

  • Librything : wel leuk om te doen, maar ik heb toch echt geen behoefte om tijdens het inlichtingenwerk er met mensen over te chatten, wie weet zijn er nog andere toepassingen mogelijk. Ik laat me graag voorlichten.

  • Muziek-online en het sociale netwerk: Zie hier geen toepassing aan de balie.

  • Podcast: idem

  • Blog: een logboek bij houden is blijkt nu hartstikke leuk en je wordt er apentrots van, maar hoe te gebruiken voor het inlichtingenwerk.
  • Hyves: Als ik iets frustrerend vind, dan is dat Hyves. De vrijblijvendheid waarmee dit alles gepaard gaat vind ik verschrikkelijk. Als ik een vriend een krabbel stuur, dan verwacht ik op zijn minst een fatsoenlijk antwoord.










vrijdag 5 februari 2010

Zaken die ik positief heb ervaren

Zaken die ik positief heb gewaardeerd in deze zoektocht en die mogelijkerwijs moeten worden verdiept ten behoeve van optimaliseren van het inlichtingenwerk:

  • Hoewel ik mijn bezwaren heb omtrent de Wiki en Wikiwix en aanverwante publieke encyclopedieën/woordenboeken (zie bij betreffend blogbericht),ben ik er nu toch maar van uit gegaan dat het dankzij de redactie, die hier achter zit, toch wel de juiste informatie zal worden weer gegeven. Dus dan zijn deze bronnengoed te gebruiken als virtueel naslagwerk
  • Verder lijkt mij het samen verzamelen (online kantoortoepassingen) en delen van informatie nuttig. Een mooi voorbeeld heeft Grietje Mus aangeleverd, daarvoor dank.
  • Ook het onderdeel Delicious, waarvan ik van de coach S. een voorbeeld zag kan mijn goedkeuring wegdragen.
  • Na lichte aarzeling wil ik chatten nog wel als positief zien, daar ik al chattend een boek bij de Universiteit van Twente heb verlengd.
  • Niet echt geschikt voor de balie, maar sociale netwerken en Ning voor bibliotheekgebruik (voor contact tussen vakgenoten in het klein binnen Cultura, of op streek, provincie en landelijk niveau ) Heb me op het bibliotheeknetwerk 2.0 begeven en een profiel aangemaakt. Mijn eerste vraag aan iemand gesteld over e-book met iemand die contact met mij zocht. Ik ga zeer zeker verder met deze Ning. Heel interessant.
  • Netvibes kan ook waardevol zijn allen ik moet veel duidelijker op een rijtje hebben,hoe ik met dit fenomeen om moet gaan. Ook de bijbehorende RSS feeds worden mij steeds duidelijker.

  • You-tube.: vooral bij muziekafdeling is dit een handige mogelijkheid om er achter te komen welke muziek de klant mogelijkerwijs bedoeld (heb dit bij één van de dingen als voorbeeld.Grietje Mus merkt terecht op, dat dat dan wel met geluid moet zijn.Tevens kunnen we wellicht via dit fenomeen promotiefilmpjes over Cultura toevoegen.

  • Sociale Bibliotheek en aquabrowser:De mogelijkheid om de klant/gebruiker de gelegenheid te geven om aan de catalogus labels toe te kennen vind ik ook positief, daar moet zeker naar gekeken worden.Wel moet men komen tot een (zeer goede) redactie.























.














Evalatie: blogspecialisten in het kader van ding 23

Voor de blogspecialisten is het natuurlijk gesneden koek.
Je leest de blogberichten van beneden naar boven.
Grietje Mus merkte echter op dat een gewoon mens boven aan begint.
Zo bezien is het dan raar als mijn afrondend 23 ding met het einde begint.
Nu ben ik dus aan het experimenteren of mij dat lukt om de volgorde voor "normaal gebruik " in orde te maken.
Ik heb het geprobeerd, maar voorals nog niet gelukt.
De eindconclusie ben ik nu in concept aan het ontwikkelen, maar daarover later.
Ik hou het voorlopig voorgezien

Evaluatie vervolg c.q. ontboezeming

Had de hele middag hiervoor gereserveerd. Helaas waren er 2 collega's ziek, 2 op cursus en 3 vrij.
Het rooster werd daardoor heel ingewikkeld en aangezien van mij verwacht wordt, dat ik met mijn denkraam tot een oplossing van dit probleem in staat ben, moet ik derhalve alle zeilen bij zetten om er uit te komen.
Het was daarbij onvermijdelijk dat ik ook mijn beste beentje moest voorzetten om mijn collega's aan de balie bij te staan.
Mijn administratie moest echter ook dringend worden afgemaakt, dat ging dus ten koste van mijn afronding van de evaluatie .
Voordeel is nu wel dat ik nu met een beetje 'geluk'ook zo'n 'mooi'vervolgverhaal kan schrijven als Nel P. Ik heb per slot van rekening nog bijna 14 dagen voor dat ik klaar moet zijn.Hoewel ik never nooit zal kunnen tippen aan de schoonheid van haar verhaal.
De lust om verder te gaan met deze story is vandaag wel naar een bedenkelijk peil gezakt.
Zal ik nog veel verder komen?

donderdag 4 februari 2010

Evaluatie vervolg Ding 2 en 3,4,5,6,7, 8 etc. bijgewerkt op dinsdag 9 februari

Daar ik met vakantie was geweest,werd ik z0'n 2 a 3 weken later met het fenomeen weblog en het maken en beheren van een eigen blog op de hoogte gebracht.Dankzij een nu helaas afgezwaaide coach had ik in no time zo'n blog. Tot mijn schande is er hoewel ik toen wel werd begeleid niets blijven hangen, want toen ik op een onbewaakt ogenblik een mij onbekend knopje indrukte was er door mijn coach met zorg toegevoegde dia vertoning in een ommedraai verwijderd.
Nog een blauwe maandag gemeend om een aantal dingen over te slaan en met Grietje Mus samen het gebodene te doorgronden, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik langzamerhand het fanatieke gevoel kreeg ,van watdie andere kunnen dat kan ik toch zeker ook wel. Dus helemaal opnieuw begonnen met het opzetten in invullen van mijn weblog, ik lag nu wel hopeloos achter, maar alles wat ik heb gedaan heb ik naar eer en geweten gedaan.
Resultaat heb nu een blog, waar ik helemaal achter kan staan.
Bij het vinden van feeds had ik de pech, dat ik bij al de mij zo begeerde websites nooit de tekens die daar op duiden tegen kwam, totdat Nel .P. mij er één noemde, die ik zo fijn vond, dat deze feed , hopelijk, voor eeuwig in mijn blog zal blijven staan. (Terwijl deze feed, natuurlijk volgens de regelen der kunst eigenlijk op mijn netvibes zou moeten staan.
Heb mij ook ding Netvibes bekwaamd, maar het dringt toch nog niet echt tot me door hoe ik dit fenomeen optimaal zou kunnen gebruiken. Ik vertoef mij er wel eens , maar wellicht gun ik mij te weinig tijd om hier wat handiger in te worden.
Me verder met Flickrn en fotobewerkingen bezig gehouden, ook weer veel tijd met gepruts, maar volgens de coaches moet dat zo en kom je van daaruit tot inzicht en waardering.
Er zit wat in, want als zelfs een man als ik het één en ander voor elkaar krijg, dan stijgt ondanks alles zijn zelfwaarde gevoel.
Ondanks dat ik zinnige dingen heb gezegd bij het ding eerste evaluatie zou dit ding wat mij betreft achter wegen mogen blijven.
Bij het nalopen van alle dingen, merk ik nu al nauwelijks meer weet wat dat allemaal ook al weer was. Het voert te ver om alles nogmaals door te nemen. Ik zal alle dingen in mijn 2 conclusievellen rapporteren.
P.s. toen ik dit bijgewerkte bericht op dinsdag 9 februari publiceerde, werd ijskoud beweerd, dat heel het bericht van afgelopen donderdag was. Vandaar mijn P.S. Ik heb gemeend het dan maar in de titel te verwerken, want ik vind toch belangrijk dat dit voor de lezertjes duidelijk wordt gemaakt.

Evaluatie vervolg algemeen en Ding 1

Wat mij zoal opviel.
Ploeteren en uitproberen dat was het adagio of is het adagium, na gekeken in 'wiwix en dan denk ik toch dat adagio heel erg fout is. Dus het is adagium. Met dank aan Wiwix'.
Door ondervinding en vallen en opstaan komen tot loutering en verheffing in het MYSTERIE van de 23 dingen van Internet.
Geschoold in de klassikale onderwijzing, was het al heel frustrerend, om te horen van de coaches,dat er door hen geen lessen gegeven zouden worden en er geen proefwerken of overhoringen zouden plaats vinden. Ergo niet bij elk ding een cijfer toekennen.
Na deze eerste schrik, toch ook een juich stemming, dat ik dus niet achtervolgt zou kunnen worden door nachtmerries over mislukte tentamens van de 23 dingen. Het moet gezegd, ik heb al deze maanden een bijzonder goede nachtrust gehad.
Bij ding 1 daalde er al een hopeloosheid over mij neer, zonder de coaches was ik ook nooit verder gekomen. Als het mij niet is gelukt om een e-mail account aan te maken, daalt er al zo'n negatieve stemming op mij neer, dat had ik een bijl gehad, ik amok zou hebben gemaakt.
Door er met mijn mede reizigers in de 23 dingen over te praten, viel het me op dat dat helemaal niet iets is om je over te schamen, menigeen moest meerdere keren de geheime tekens doorgronden en duiden en uitproberen voordat zij tot ding 1 werden toegelaten.

Ding 23 Evaluatie

Het is vreemd om de zoektocht nu af te sluiten.Ik heb het idee dat ik slechts aan een aantal dingen heb geroken.
Er is vast nog veel meer dat eigenlijk onder de aandacht zou moeten worden gebracht.
Zit nu in tweestrijd om nu een zucht van verlichting te slaken, dat het over is.
Over is het natuurlijk niet! Nu komt het er op aan om alles wat voor mij waardevol zou kunnen zijn vast te houden.
Heb geen idee hoe je de "verworvenheden" minimaal op dit beginnersniveau zou moeten houden.
Misschien moet ik om een "eeuwige toegang" in ruimte 1.18 vragen, om zodoende bij tijd en wijle, de stof weer eens te herkauwen en met nostalgische blikken naar mijn met bloed en tranen gewrochte blog te kijken.
Wellicht zal de één of andere lezer menen, dat een eigen Internetaansluiting nu op zijn plaats is, maar daar heb ik toch zo mijn twijfels over. Het was bijzonder aangenaam dat Cultura mij deze werkplaats ter beschikking heeft gesteld. Ik was er op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag regelmatig te vinden. Gedisciplineerd moest ik zijn om op tal van vrije donderdagen toch mij weer hierheen te begeven. Het had voor mij één groot voordeel. Voorzover ik niet op het werk was, hoefde ik mij in mijn zo geliefde vrije tijd nooit met de cursus bezig te houden.
Waar ik van menigeen geween en tandengeknars bespeurde over de vrije tijd, die verloren ging
en waar de geliefden zijn/haar eenzame weg moesten zien te vinden, bij o.a. het wandelen in de vrije natuur , omdat zijn of haar geliefde aan de computer gekluisterd was om al de 23 wonderen van Internet te vinden.

dinsdag 2 februari 2010

ding 22 ontdekking

Na mijn afmelding de vorige keer bij Ning sociaal netwerken bibliotheek 2.0. nog even op mijn naam gegoogled en het was toch balen, dat ik via deze mogelijkheid weer op de zo even door mij verlaten Ning kwam.

Ding 22 bibliotheek 2.0 slot

Persoonlijk vond ik de filmpjes heel leuk, maar er wordt van uitgegaan dat de mens van nu en in de toekomst niet zonder Internet leeft en alles bekijkt via het "wereld wijde web" (of misschien zijn dat soort mensen, die leven zonder Internet, binnenkort uitgestorven)?!

Zijn er geen mensen meer, die het heerlijk vinden om in een mooi bibliotheekgebouw als Cultura, te struinen en te snuffelen en verleidt te worden door al onze met zorg uitgekozen en tentoongestelde materialen.
De OB van de toekomst mag nooit een magazijn worden, waarin alles alleen virtueel te zien is.

Waar we wel naar moeten streven in de toekomst:

De bibliotheek van de toekomst is een bibliotheek waarin het individu nummer één is, alles wordt beredeneert van uit de klant. ( Ook al heeft hij/ zij geen Internet)
De consequentie zou dan moeten zijn, dat dan ook grondig nagegaan wordt of alles wat er in het bedrijf Cultura gebeurt ( telefonisch, email,chatten,vibes,twitteren, website etc en aan de bibliotheekbalies en bij Cultuurpunt gebeurt ,ook vanuit de klant wordt gezien en gedacht.
Zijn we niet te betuttelend Niet de 'Cultuur' van Cultura(waarbij Het Bibliotheeksysteem centraal staat met zijn voorwaarden en regels ) is belangrijk, maar de klant als individu. De de regelgeving naar de klant moet zin vol en op maat gemaakt worden, de klant is geen nummer maar zoveel mogelijk "koning" .
Daaruit volgt is: alles wel zo logisch zoals het bibliotheekwerk op dit moment georganiseerd is.
Met andere woorden moet ons systeemdenken, niet onder de loep gehouden worden?
Dit zijn zo mijn gedachten bij dit ding.

Beredeneert van uit de klant zou er eindelijk een goed geolied landelijk systeem moeten komen, waarin de prijzen voor het abonnement, aanvraag kosten, zowel plaatselijk, via zoek en boek, via IBL en IFL gestandaardiseerd wordt, waardoor het voor de klant transparant wordt.

De bibliotheekwereld moet eindelijk volwassen worden en zijn hokjesgeest opgeven en een eenheid naar de 'maatschappij"vormen

kasteel Boxmeer

kasteel Boxmeer